
ψ מגפת ההשמנה בקרב הנוער זה חדשות ישנות: בישראל שליש מהילדים בגיל הגן הם בעלי משקל עודף, ובעשור האחרון שיעור הילדים הסובלים מהשמנה בבית הספר היסודי עלה ב-200%. בארה"ב, תוכנית קוגניטיבית-התנהגותית למתבגרים נוספת, המוצעת בבית ספר תיכוניים ומחליפה תוכנית קודמת, עשויה לסייע במלחמה בהשמנה, דיכאון ושתיית אלכוהול, מדווח Emed.co.il. התוכנית, COPE (Creating Opportunities for Personal Empowerment), הוצעה ב-11 בתי ספר תיכונים בשני אזורים בדרום-מערב ארצות הברית במשך 15 שבועות . בסוף התוכנית, בני הנוער שמרו יותר על משקל גוף תקין, וצרכו פחות אלכוהול.
ובינתיים בישראל, כבר כתבתי כמה פעמים בעבר כי מבקר המדינה לשעבר קבע כי המלחמה בהשמנת היתר בקרב ילדים ובני נוער היא יעד לאומי עוד ב-2008. האם משהו התקדם? התוכנית הלאומית לקידום אורח חיים בריא ופעיל הועברה כהצעת חוק בקריאה ראשונה בשתי כנסות, ב-2011 וב-2013. פורסמה גם חוברת מרשימה בנושא. וזהו. למיטב ידיעתי בבתי הספר לא קרה דבר. בינתיים הילדים שלנו ממשיכים להשמין בכיף.
ψ ממריצים את הילדים. מה שעוד עלה בקרב ילדים ובני נוער הוא השימוש בתרופות ממריצות בילדים ומתבגרים, שעלה פי חמישה (!) במהלך העשור האחרון. התרופות הממריצות – כמו ריטלין, קונצרטה ודומיהן – מבוססות על חומר שנקרא מתילפנידט, שאמנם אינו אמפיתמין אך פועל בדומה לו, כלומר הוא ממריץ וממכר (אך גם מאד עוזר במקרים הנחוצים). במאמר שפורסם לפני חודש, עולה כי העלייה המטאורית הזו במרשמים אינה רק לטיפול בהפרעות קשב וריכוז אצל ילדים ונוער, אלא גם לטיפול בהפרעות מן הספקטרום האוטיסטי. המחקר נערך בדנמרק.
ψ גלולות למניעת הריון עשויות להקל על דיכאון. במחקר ארוך טווח על נשים צעירות בארה"ב, שנערך בין השנים 1994-2008 עלה כי נטילת גלולות נגד הריון עשויה להקל על תסמיני דיכאון, כך מדווח eMed.co.il. לדברי החוקרים, לפי ההערכות, כ-80% מהנשים הצעירות הפעילות מינית בארצות הברית משתמשות באמצעים הורמונאליים למניעת היריון במהלך שנות הפוריות שלהן וכי הקשר בין אמצעים הורמונאליים למניעת היריון והפרעות מצב רוח עדיין אינו מובן היטב, למרות ההשערה כי אסטרוגן ופרוגסטרון משחקים תפקיד במצבים אלו.
ψ שחקניות פורנו לא בהכרח סבלו מניצול מיני בילדותן. מחקר יחיד במינו שפורסם באחרונה מקעקע את אחד המיתוסים העיקריים של הגישות הפמיניסטיות נגד התעשייה הפורנוגרפית, מדווח הפסיכולוג האבולוציוני גיל גרינגרוז בבלוג שלו. המחקר שעליו מדווח גרינגרוז ייחודי בכך שהוא בודק קבוצה של שחקניות פורנו אל מול קבוצת ביקורת של סטודנטים, ומראה כי בניגוד לסטריאוטיפים ולטענות המתנגדים לפורנוגרפיה, בממוצע, קבוצת שחקניות הפורנו לא חוו פגיעה מינית בילדותן בשכיחות גדולה יותר מהאוכלוסייה הכללית.
זאת ועוד, שחקניות הפורנו דיווחו על בריאות נפשית טובה יותר, והיו מרוצות יותר ומאושרות יותר בחייהן בהשוואה למקבילותיהן מחוץ לתעשייה. כפי שכן ניתן היה לצפות, השחקניות בתעשיית המין נטו יותר להתנהגות מינית – הן בגיל של הסקס הראשון, הן בכמות הפרטנרים, הן בנטיות המיניות והן בפתיחות ובתיאבון המיני. כמו כן הן נטו יותר בממוצע לשימוש באלכוהול ובסמים מכלל האוכלוסייה. מובן שזה רק מחקר אחד, על כל הבעייתיות שבדבר – וגרינגרוז מפרט זאת – אך לדעתי יש בעובדות אלה כדי לשבור כמה מיתוסים ולפתוח בדיון מפרה ומעניין. פורנוגרפיה, כפי שטענתי בעבר, היא תופעה נורמטיבית, כלומר נורמלי לצרוך אותה. עדיף דיון ידעני וגלוי בה מאשר הסתרה, טאבואים וסילוף.
ψ תנו כבוד לניסיון. "קודם כל, אסור לגבר להיות אנוכי. היתה לו האורגזמה שלו, עכשיו הוא צריך לוודא שלה יש את שלה גם. כל הבום, טראח, תודה רבה לך, הוא לא טוב". את הדברים הללו אומרת פאולין, פנסיונרית בת 98!!! פאולין נישאה שלוש פעמים, ב-1923, 1941 ו-1959, וגם היה לה מאהב עשרות שנים – גם הוא נשוי. את הראיון, שאפשר לאהוב ואפשר לשנוא, אך אי אפשר לזלזל בניסיון רב השנים – שהפך אותה ללא דופקת חשבון – אפשר לקרוא ב"קוסמופוליטן" יחסים.
"זה קשה מאוד לתבל את העניינים לאחר עשר שנים. אם אין לך את ההרגשה, ולו אין את ההרגשה – עדיף להתגרש. זו הדרך היחידה. עדיף לך לבד. כי כשאתה חי עם מישהו שלא עושה אותך מאושר, זה עלוב. זה יותר גרוע מלהיות לבד". ככה, פשוט וברור. עכשיו צריך ללכת לפסיכולוג ולדבר על זה.
הראיון הוא חלק מספר של דנה אדם שפירו, בו היא מראיינת אנשים שהתגרשו, שיצא בבריטניה ואולי יגיע מתישהו גם לישראל.
___________________________________________________________
מה אתם אומרים על זה?