ילדים שנחשפו לאלימות אתנית ופוליטית במזרח התיכון הם אגרסיביים יותר מילדים אחרים, כך קובע מחקר חדש. וככל שהילדים צעירים יותר, כך ההשפעה חזקה יותר – ב" שרשרת של אלימות", שעוברת ממאבקים פוליטיים ואתניים, לאלימות ביישובים, בתי ספר ומשפחות, ומסתיימת בהתנהגות התוקפנית שלהם – כך מדווח האתר ScienceDaily, על מחקר חדש שנערך באחרונה.

המחקר, שעומד להתפרסם בכתב העת Child Development, נערך על ידי קונסורציום של חוקרים מארה"ב, הרשות הפלסטינית (מעניין שבאתרים האמריקאים הם לא טרחו לעשות את ההבחנה, וקראו לרשות בשם המלא: פלסטין) וישראל, ומומן על ידי המכונים הלאומיים לבריאות הילד והתפתחות אדם, השייכים למכונים הלאומיים לבריאות.
"לתוצאות שלנו יש השלכות חשובות להבנה כיצד מאבקים פוליטיים גולשים לחיי היומיום של משפחות וילדים", אמר הפסיכולוג פול בוקסר, המחבר הראשי של המחקר. "מצאנו כי לאורך זמן, חשיפה לכל סוגי האלימות היתה קשורה להתנהגות אגרסיבית מוגברת בקרב הילדים".
"עוד מצאנו כי תופעות אלה היו חזקות יותר בקרב קבוצת הגיל הצעירה ביותר, וכי נראה שהן מופיעות כתוצאה משרשרת השפעה של אלימות שבה אלימות אתנית-פוליטית מגבירה את האלימות במשפחות, בבתי ספר, ובשכונות, אשר בתורה מגבירה את ההתנהגות התוקפנית בקרב ילדים".
לצורך המחקר, החוקרים ערכו שלושה סטים שנתיים של ראיונות עם כ-1,500 ילדים והוריהם המתגוררים במזרח התיכון. המשתתפים כללו 600 משפחות פלסטיניות ערביות, 451 משפחות יהודיות ישראליות ו-450 משפחות ערביות ישראלית. בעת הראיון הראשון, שליש מהילדים היו בני 8, שליש היו בני 11, ושליש היו בני 14.
החוקרים גם שאלו את הילדים והוריהם לנתונים דמוגרפיים וכן שאלות שונות. ביניהן: כמה פעמים חבר או מכר נפצע כתוצאה מאלימות פוליטית או צבאית; באיזו תדירות הם בילו תקופת זמן ארוכה במקלט ביטחוני או תחת עוצר, ובאיזו תדירות הם היו עדים לאלימות של ממש.
ילדים והוריהם נשאלו גם על היקף החשיפה שלהם לאלימות בקהילה שלא היתה אתנית או פוליטית באופיה, כמו אלימות בבית הספר, וריבים אלימים בתוך המשפחה. ילדים נשאלו כמה פעמים בשנה שעברה הם עצמם היו מעורבים בהתנהגויות אלימות, החל מלדחוף מישהו, או להיות מעורב באירוע של חבטות, מכות או חניקה, או לומר למישהו דברים פוגעים, או לקחת דברים של אחרים מבלי לשאול.
החוקרים מצאו כי בקרב הילדים הפלסטינים היתה החשיפה הגדולה ביותר לאלימות, למרות שיהודים-ישראלים חוו יותר בדיקות ביטחוניות ואיומים. הילדים הפלסטינים הראו גם את הרמות הגבוהות ביותר של התנהגות תוקפנית. הבנים חוו יותר אלימות והציגו רמות גבוהות יותר של אגרסיביות מאשר הבנות.
"חשוב לציין כי הילדות המאוחרת היא תקופה קריטית", אמר אחד מהחוקרים, "הילדים שהיו בני 8 שנים בתחילת המחקר שלנו היו רגישים יותר מהילדים הבוגרים להשפעות של עדות לאלימות".
הרשומה פורסמה במקור באתר ScienceDaily, ותורגמה על ידי. המחקר המלא כאן. ______________________________________________________
והנה עוד מחקר חם מהתנור, על התמודדות של ילדים עם אסונות – מאסונות טבע ועד למלחמות וטרור.
הכותבים ממליצים על חוברות הדרכה והפעלה להורים ולילדים להתמודדות עם אסונות, בהם גם להתמודדות עם מצבי מלחמה וטרור. אין בעברית, אך יש באנגלית או בערבית, והתרגולים והמידע עדכני וערוכים בצורה מסודרת ויעילה. מומלץ.
המחקר:
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/08/120828143319.htm?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+sciencedaily%2Fmind_brain%2Fdepression+%28ScienceDaily%3A+Mind+%26+Brain+News+–+Depression%29
חוברת הלימוד וההפעלה:
יש ללחוץ כדי לגשת אל helping-children-cope-with-war-and-terrorism-2010.pdf