החודש פקע חוק טל, שהביא למשבר קואליציוני מהגדולים שידענו באחרונה, ולעלייה של 33% בגיוס נוער חרדי לצה"ל. במספרים יבשים זה נשמע קצת פחות מרשים – 200 בני נוער ויתרו על הכולל והלכו לנח"ל החרדי. אני מניח שגם לחלקם היתה זו אנחת רווחה, גם במגזר הומוגני לכאורה זה לא כולם אותו דבר. נתניהו עצמו בישר שהוא הולך להיכנס במשתמטים, והכריז ביולי כי הוא יגבש חוק לגיוס חרדים וערבים: "אנחנו עומדים בפני שינוי היסטורי בחברה הישראלית. המצב שהיה לא יכול להימשך".

ייתכן שהסיבות להתקפה של ראש הממשלה את ציבורים אלה הן אלקטורליות, אך הבלוג "Gene Expression" של מגזין המדע הפופולרי "Discover", מציע סיבה עמוקה הרבה יותר לדברים. עצם קיומו של הציבור החילוני והמסורתי* מאוים על ידי קבוצות פונדמנטליסטיות – הן פשוט עושות יותר ילדים.
עובדה ידועה היא שהחרדים מתרבים בקצב מהר יותר מהחילונים והמסורתיים, ובשנים האחרונות שיעור הילודה שלהם אף גבוה מזה של הערבים המוסלמים בישראל. בין הסיבות לכך הן תגובות שונות לירידה בקצבאות הילדים מצד המוסלמים והיהודים החרדיים (הערבים המוסלמים הורידו את קצב הילודה בעשור האחרון, החרדים דווקא העלו אותו) וכן יכולתם המוצלחת של החרדים לנצל את מערכת הרווחה המערבית כדי לתמוך במשפחות גדולות.
דברים של פרופ' מנחם פרידמן, מומחה לסוציולוגיה של הדת, ומי שהקדיש עשרות שנים לחקר הקהילות החרדיות בישראל ובעולם, כפי שצוטטו על ידי מירב ארלוזורוב ב"דה מרקר" במאי, קובעים כי הקהילות החרדיות נמצאות כיום במצב טוב בהרבה משהיו בפולניה טרם מלחמת העולם הראשונה:
"אורח החיים החרדי כמעט שגווע ונעלם בשלהי המאה ה-19 ובתחילת המאה ה-20. האתוס שלפיו התרבות החרדית שיגשגה בעיירות היהודיות של פולין ומדינות מזרח אירופה באותן שנים, היא לא יותר ממיתוס. הרבנים ראו בהגירה לארה"ב או לארץ ישראל (ציונות) אויבים – אבל באופן פרדוקסלי, דווקא בשתי המדינות האלה הגיעה התרבות החרדית ברבות הזמן למלוא פריחתה. מדוע? מדינת הרווחה".
האבולוציה לא מתגמלת בהכרח אינטליגנציה
והנה מוסיף כותב הבלוג עוד איום דמוגרפי על האוכלוסייה החילונית (והמסורתית) בישראל ובעולם: ה"אידיוטים".
"תהליכי הברירה הטבעית, שעד כה העדיפו את החזק והחכם, עומדים בפני שינוי", מציע בחצי הומור הסרטון למעלה. "כאשר לבני האדם נגמרו האויבים המסכנים את הישרדותם, הברירה הטבעית החלה להעדיף את אלה שפשוט מתרבים הכי הרבה – האינטליגנטים ייהפכו למין נכחד".
מצחיק? מגוחך? תחשבו שוב. שמעתם על אפקט פלין (Flynn Affect)? מסתבר שמבחן האינטליגנציה המקובל בעולם (IQ) מראה כי אנשים לפני מאה שנה קיבלו ציונים נמוכים בעד 20 נקודות מהציונים כיום. עוד מסתבר כי במדינות רבות בעולם העלייה היתה הדרגתית, בקפיצות של כמה נקודות בכל תקופה. ההסברים הרבים לתופעה נעו בין השיפורים בתזונה ובאיכות החיים המודרניות; החשיפה למחשבים, לטלוויזיה ולמשחקי מחשב המפתחים יכולות מרחביות-ויזואליות ותרגול של מבחנים מגיל צעיר. ואולם ראו זה פלא: בתחילת המאה הנוכחית האפקט מתהפך: קצב העלייה יורד ולא רחוק היום שהילדים יהיו טיפשים יותר מהוריהם.
הסיבות שפלין עצמו, ואחרים, מעלים לכך הן הגירה ממדינות חלשות (שוב מאשימים את החלשים והדפוקים), אך חשוב בהרבה, החוקרים טוענים כי במאה האחרונה קיים מתאם שלילי בין פוריות ומנת משכל. הם מעריכים כי בין 1950-2000 חלה ירידה של 0.86 נקודות IQ במטען הגנטי האנושי, וירידה נוספת של 1.28 נקודות IQ במנת המשכל של העולם צפויה לשנים 2000-2050. בשורה התחתונה קובעים החוקרים: "האינטליגנציה של העולם יורדת".
הנה דברים שאמר יו"ר המזכירות הפדגוגית של משרד החינוך, ד"ר צבי צמרת, לפני כשנה וחצי, ושלא ממש הזיזו לאיש:
"אנחנו מצמיחים דור חסר פוטנציאל. רמת העברית ירודה, תלמידים לא יודעים לקרוא טקסט, הידע בגיאוגרפיה דל מאוד ועל תולדות המדינה אין מה לדבר. בהרבה מובנים הבית שלנו בוער וחייבים להתחיל לפעול".
לא צריך רישיון להיות הורים
וטוב שכך.
רבים מכירים את ההתלבטות בין הרצון לילד נוסף לבין האילוצים הכלכליים, החששות שמא תשומת הלב לילדים הקיימים תיפגע, הרצון לג'נגל בין קריירה לבית ולסיפוק עצמי ועוד ועוד.
אך תודו שהסרטונים הללו גורמים לחשוב – ואולי להפסיק לחשוב, ולעשות ילדים. עתיד האנושות תלוי בכם.
* בסקר של מרכז גוטמן מהמכון הישראלי לדמוקרטיה שפורסם בתחילת השנה עלה כי 80% מהציבור מאמין באלוהים. רק 3% מהאוכלוסייה מגדירים עצמם חילונים אנטי דתיים. כך שהמרחק בין חילונים למסורתיים אינו גדול כל כך כפי שנוטים להציגו בישראל.____________________________________________________________
רשומה כואבת, אייל, ולטעמי – היית עדין מדי…
מילא שיש ירידה ברמת המשכל – דיינו…
מילא שיש ירידה בהשכלה הכללית – דיינו…
מילא שיש ירידה ברמת העיסוקים ונטייה לנהנתנות – דיינו…
או לחילופין דבקות באורח חיים דתי שלא משאיר פתח לחשיבה עצמאית – דיינו…
אבל!!! ומבחינתי, זה ה-אבל (וגם אבל EVEL): אי אפשר לדבר עם הדור הצעיר. הדור, שגדל על המקלדת הווירטואלית, שמבנה התחביר שלו ניזון מפוסטים קצרצרים בקיר של הפייס, שלא יודע איך להמודד עם פנייה ישירה ומבט בעיניים, שמשתתק באימה כל אימת שהוא נדרש לחשיבה שהיא קצת יותר עמוקה מתחת לאפידרמיס של החיים… ולדאבוני, המגמה העגומה הזאת חוצה תרבויות, עמים ודתות, והיא ניכרת באותה מידה אצל הצעירים הדתיים, החילוניים, החרדים, ואצל שאר עמי העולם.
חוששני, שאם הנושא יחקר באופן מקיף וגורף, יגלו שמעולם לא הייתה תקופה יותר רדודה בהיסטוריה האנושית, על אף ולמרות הקדמה הטכנולוגית המואצת. מעולם הדור הצעיר לא היה כה חסר סבלנות, חסר סובלנות, רדוד, שטחי ובעיקר – חסר כישורים תקשורתיים אנושיים בסיסיים… אין אצלם יותר את אותה תקשורת, עליה התענגנו בימים טרום האינטרנט והסלולר – תקשורת בינאישית…
או בקיצור – גדל לנו מתחת לאף דור ה-בזזז בזזז…
אני לא לגמרי מסכים אתך, אודי. ועדיין אני כתבתי את הפוסט הזה. זה קצת אוקסימורון.
אני עובד עם בני נוער מקסימים, מרתקים, עמוקים ומרגשים. מנגד גם אני מזדעזע לא פעם ולא פעמיים מהעילגות והרדידות שמציגים סטודנטים צעירים כיום, או תיכוניסטים.
ייתכן שזו מערכת החינוך שמחנכת לרדידות (ראה מקרה מרכז האזרחות שהודח), ייתכן שזה תרבות ה-MTV – עודף גירויים תזזיתיים בשקל, ייתכן שזה היעדרות הורים רבים כדמויות סמכות (כתבתי לא פעם שאנו חיים בתקופה שהילד אינו במרכז, אף שנוטים לחשוב כך).
אולי אני מנסה לומר בפוסט הזה שהנוער (וגם המבוגרים) משוועים לדמויות השראה וסמכות אמיתיות. לא ליידי גאגא (וסליחה למעריציה) ומנהיגים שמסתמכים על יועצי תדמית (מימין, משמאל ובמרכז). ייתכן שמשם צומחת הטמטמת האמיתית.