עצב את חייך – גרסת סמארטפון

מה גורם לנו לצרוך מוצר מסוים? כיצד מתרחשת ההחלטה בקרבנו לקנות מוצר א' ולהעדיפו על פני מוצר ב'? המחיר? אולי. אבל אם היינו מעדיפים תמיד את המוצרים הזולים ביותר, כולנו היינו רוכשים בגדים בחנויות יד שנייה, גרים בדירות 2 חדרים ונוסעים במכוניות משפחתיות חסכוניות בנות שבע שנים. ואנחנו לא. אנחנו קונים מכוניות חדשות ומהודרות, אנו קונים בסופר יותר ממה שאנו צריכים ואנחנו משדרגים את הטלפונים והמחשבים שלנו אחת לשנה-שנתיים – הרבה לפני שהם שבקו חיים.

 אז אולי זה צורך מסוים? אבל מהו אותו צורך שגורם לנו להעדיף מותג ביגוד או הנעלה מסוים על פני מתחריו? או לבחור בסמסונג גלקסי ולא באייפון או להפך. ואם כבר – מדוע שלא לוותר על שניהם ולרכוש טלפון מדור ישן? ברור שישנם גורמים שמניעים אותנו לרכוש דברים מעבר לצורכי ההישרדות הבסיסיים שלנו. ברור גם שחברות השיווק, המיתוג והפרסום לומדות וחוקרות את הגורמים הללו – ולוחצות עליהם חזק – כדי לגרום למוצרים שלהם לשרוד.

 סטודנטים לשיווק לומדים בשנה א' ללימודיהם את הכלל הראשון בפסיכולוגיה של הצרכן. לכלל הזה קוראים מצא את הצורך – וספק אותו. מסבירים להם שאם הם ימצאו צורך שלוחץ מספיק על האדם – הוא יחפש דרך להשביע אותו. כל שנותר להם כאנשי שיווק הוא להביא לידיעת הצרכן שהמוצר שלהם מספק בדיוק את הצורך הזה.

דוגמה מצוינת לשיווק שעובד על הפחדים הקמאיים שלנו – הפחד מהזר, מהאחר – והמסר: לימדו שפות וגשרו על הפחדים שלכם

 הפסיכולוג החברתי היהודי-אמריקאי אברהם מאסלו אירגן את הצרכים האנושיים במדרג, לפי סדר החשיבות שלהם. הראשונים הם הצרכים הפיזיולוגיים שלנו – אוכל, צמא, שינה, חום, מין; לאחר שאלה מסופקים עובר הצרכן לספק את צורכי הביטחון – דיור ופרנסה. צרכים אלה מספקים לאנשי שיווק מגוון פורה של מאוויים, אמיתיים ומדומים, לדרבן אנשים לצרוך את מרכולתם. למשל, השיטה למחוק את האוברדראפט ב-30 יום, הסודות להפוך לעובד מצטיין, או איך תחסכו 50% במשכנתא. וגם: להגיע לבית החלומות שלכם או להשיג את הקריירה הנחשקת.

 אחריהם מגיעים הצרכים החברתיים – הצורך להרגיש מוערך, אהוב, שייך ובעל משפחה. פה אנשי השיווק מוצאים צרכים מעולים: מוצרים המגנים על בני משפחתנו, מוצרים שהופכים אותנו לאטרקטיביים ונחשקים על אחרים, ומוצרים שמשייכים אותנו לקהילה מסוימת – למשל מותגים. לבסוף יש את צורכי המימוש העצמי – קריירה, רוחניות, השכלה. בעולם האינדיווידואליסטי והצרכני שבו אנו חיים, תחום זה מספק את מרבית הסחורה היצירתית של אנשי השיווק והפרסום. מוצרים רבים נהפכים לכלים להשאת הסיכויים להיות יפה יותר, חכם יותר, בריא יותר, מרוכז יותר ומצליח יותר.

 מאחורי צרכים אלה מסתתר אחד הדחפים הגדולים של האדם – הפחד. למעשה חברות השיווק פונות אל הרגשות שלנו בניסיון להרשים, ללמד ולשכנע אותנו לזהות את המוצר שלהן ולבדל אותו מאחרים. סטודנטים בקורסים מתקדמים לשיווק ילמדו כי פנייה כזו לצרכנים היא אסטרטגיה שיווקית אופיינית לשוק שיש בו תחרות בין מותגים דומים, ללא הבדלים מהותיים ביניהם. במצב זה קשה לבדל את עצמך בעזרת פנייה שכלית, וכשנגמרים הטיעונים ההגיוניים – פונים לרגש, לדחפים ולהפחדות.

סמסונג גלקסי ואייפון 4. ראש בראש

עולם הסמארטפונים הוא בדיוק כזה. עם שתי שומרות סף ענקיות – אפל וגוגל – שקובעות איזו אפליקציה תיכנס ואיזו לא, כחצי מיליון יישומים נכון למארס האחרון – 333 אלף בחנות של אפל וגידול של 6% בשנה ו-206 אלף באנדרואיד מרקט עם גידול בקצב של 16% בשנה, לפי נתוני חברת המחקר דיסטימו – ועשרות אלפי מפתחים שמתחרים על השקלים שלנו בתנאים נוקשים ללא אפשרות לבידול ממשי בין יישום אחד למשנהו.

בשל כך המפתחים, או אנשי השיווק והמיתוג שעובדים אתם, לומדים היטב את המאוויים העמוקים שמניעים אותנו לשלוח יד אל הכיס: פחד, חולשות, אשליות, קנאה ואגו.

ψ

חרדות: האפליקציות שמניחות שהפחד האנושי יגרום לכם להכניס את היד לכיס

לשמור על התינוק בחמישה דולרים

שם: Baby ESP

מחיר: 4.99 דולרים. יש גרסת ניסיון חינמית

להשיג: אנדרואיד מרקט

מה גורם לנו לרכוש אותה? פחד הוא התמריץ האולטימטיבי שגורם לנו לשלוח יד לארנק. אין פרסומאי או איש שיווק שלא יודע את זה. ואיפה החרדות הכי בסיסיות שלנו אם לא בבריאותנו או בבריאות ילדינו? ובמיוחד כשהם תינוקות ואנחנו הורים צעירים, תמורת 4.99 דולרים (כ-17 שקל) תוכלו להוריד את האפליקציה, ש"עוקבת באופן אינטואיטיבי אחר הרוטינה היומית של תינוקכם – האכלה, שינה, קקי ועוד". לפי מפתחיה, עד כה עקבה Baby ESP אחר החלפתם של 1.9 מיליון חיתולים ו-1.2 מיליון שנות צהריים של תינוקות ברחבי העולם. כל שעליכם לעשות הוא להכניס את שעות הפעילות של התינוקות – מתי שעת השינה הבאה, שעת ההאכלה, מתי הם הולכים לישון ומתי אתם רוצים להחליף להם חיתול שוב – והטלפון שלכם יזכיר לכם, וגם יראה לכם סטטיסטיקה מעודכנת של הפעילות האחרונה. אפשר לסנכרן את האפליקציה בין ניידי ההורים.

"כאשר יצרנו את האפליקציה לקחנו בחשבון הורים עייפים ולחוצים. היישום הופך את הכניסה לעולם הפעילויות של התינוק לפשוט כמו לחיצת כפתור", כותבים מפתחי האפליקציה. באנדרואיד מרקט היא קיבלה ציון מושלם של 5 כוכבים בקרב המשתמשים, עם יותר מ-2,000 חוות דעת.

להגן על הילד מעברייני המין

שם: Sex Offenders Search

מחיר: חינם

להשיג: אנדרואיד מרקט בחינם או עבור 3.99 דולרים בחנות אפל

מה גורם לנו לרכוש אותה? גם האפליקציה הזאת עובדת על הפחד הקמאי לביטחון ילדינו, אך בגיל מאוחר יותר. Sex Offenders Search תעדכן אתכם אם יש עבריין מין באזור מגוריכם. היישום – שנכון להיום פועל רק בשטחי ארה"ב – מחובר למאגר המידע המשטרתי האמריקאי ומייצר כרטיסיות הכוללות תמונה, העבירה שבה הואשם עבריין המין ועדכונים למייל על כל שינוי שעושה העבריין. חלקן גם מפרטות את כתובת המגורים של העבריין ואת תיאורו הפיסי.

מפתחי האפליקציה מספקים לרוכש אשליית ביטחון. כך, למשל, כותב אחד הגולשים לאחר שהוריד את האפליקציה: "נדהמתי לגלות ששני רחובות ממני גר גבר שהורשע בהטרדה מינית של ילדים". מצד שני, ייתכן שגם תגובה זו, כמו רבות אחרות, הן לא יותר משיווק דיגיטלי מטעם בעלי האפליקציה. אבל עם הצלחה קשה להתווכח: יותר ממיליון הורדות מחנות היישומים של אנדרואיד לבדה.

לדעת איפה הילדים בלחיצת כפתור

שם: Family GPS Tracker

מחיר: חינם

להשיג: חנות אפל ואנדרואיד מרקט

מה גורם לנו לרכוש אותה? היישום Family GPS Tracker (מצא את המשפחה שלך) הוגדר בגוגל כאחד מעשרת היישומים הטובים ביותר. הורדת היישום לכל הסלולריים בבית, של ההורים ושל הילדים, תאפשר לחבר אותם למעקב משותף. כך תוכלו לאתר את מיקומו של המכשיר, ובאמצעותו את הילד או בן הזוג בכל עת. נושאים של חדירה לפרטיות או שיקולים חינוכיים אחרים אינם עולים על הפרק על ידי מפתחי האפליקציה.

אשליות: הבטחה לגוף מושלם או שיניים צחורות, וכל אשליה פיסית או רגשית אחרת, נמכרות כמו לחמניות בחנויות האפליקציות

להגדיל או לא להגדיל, זו השאלה

שם: iAugment

מחיר: חינם

להשיג: חנות אפל

מה גורם לנו לרכוש אותה? האם לעבור ניתוח להגדלת חזה או לא? כל אישה שהתלבטה בשאלה הזו והגיעה למנתח פלסטי, חוותה את החוויה של הדמיה ממוחשבת – כלי השיווק הטוב ביותר של כל מנתח פלסטי. כעת עושות ההדמיות הללו צעד קדימה, והופכות לזמינות בכל כיס ובו מכשיר סמארטפון. את האשליה של המראה המושלם יוכלו נשים לקבל חינם בחנות של אפל – תמורת חשיפה לפרסומות המפולחות לקהל היעד. iAugment, ששמה נגזר מהמילה הגדלה ומהבאז וורד החדש בתחום Augmented Reality (מציאות משופרת), מאפשרת לנשים לצלם את החזה שלהן, לבחור כמה cc להוסיף או להוריד – ולטלטל את הטלפון כדי לבטל את השינוי.

הלבנת שיניים סלולרית

שם: Teeth Whitening Light

מחיר: 99 סנט

להשיג: חנות אפל

מה גורם לנו לרכוש אותה? האפליקציה שמבטיחה להפוך את השיניים שלכם ללבנות בעזרת קרניים אולטרה-סגולות נקראת Teeth Whitening Light והיא עולה 99 סנט בלבד. על פי ההבטחות שמפזרים יוצריה, היא הופכת את הטלפון שלכם למכשיר שמאיר אור מיוחד על השיניים ומלבין אותן. לפי מפתחי האפליקציה, היא פותחה בטכנולוגיות אופטיות מתקדמות המשמשות את תעשיית הלבנת השיניים. אפליקציה זו מצטרפת למגוון רחב של אפליקציות שמבטיחות שינויים פיסיים בגוף, תמורת דולרים בודדים.

איך להיות מוצלח יותר

שם: Build Confidence

מחיר: 2.99 דולרים (כ-10 שקלים)

להשיג: חנות אפל ואנדרואיד מרקט

מה גורם לנו לרכוש אותה? בחברה המערבית קיים לחץ בלתי פוסק – או מקור לאשליה שלעולם לא תסופק – להיות מוצלח יותר. ועל רקע אשליה זו נולד עולם של אפליקציות "שפר את עצמך": אפליקציות שעוזרות לכם להירדם, שמאמנות את המוח שלכם, שהופכות אתכם לחכמים יותר, שמרגיעות אתכם ממתחים או שבונות לכם ביטחון עצמי.

המהפנט אנדרו ג'ונסון בנה מגוון גדול של אפליקציות הכוללות היפנוזות מונחות שפותרות כל בעיה: מהתמודדות עם חרדה חברתית ועד הדרך ללמוד לעכל בדיקת היריון חיובית ובלתי רצויה, מבעיה בביטחון בעצמי ועד הפסקת עישון או גמילה מאלכוהול.

לכל תסמין פסיכיאטרי ופסיכולוגי לג'ונסון יש יישום מוכן, בעלות של 2.99 דולרים. "שיפור עצמי – יש אפליקציה לכך", זו הסיסמה של החברה של ג'ונסון, HiveBrain Software, שמאחוריה עומד יזם היישומים מייקל שניידר. לפי הערכות, מאז שהוקמה החברה באפריל 2009 נהנו בעלי האפליקציות לטיפוח הביטחון העצמי מעשרות אלפי הורדות בחנויות היישומים.

חולשות אנושיות: שקרים, קנאה, בזבוזים, או סתם הלקאה עצמית – יש מי שיודע כיצד לעשות מזה כסף

מי משקר לי

שם: Advanced Lie Detector

מחיר: חינם

להשיג: חנות אפל ואנדרואיד מרקט

מה גורם לנו לרכוש אותה? שקרים הם מהחולשות האנושיות הבולטות ביותר: שקרים לבנים קטנים שאתם מספרים לילד רק כדי לגרום לו ללכת לישון, או שקרים גדולים שעלולים להוביל אתכם לשלם מחיר כבד. האפליקציה פותחה כדי להקטין את כמות השקרים סביבכם. לטענת מפתחיה, היישום בנוי לפי אלגוריתם לזיהוי שקרים שנאט"ו עובדת איתו. האלגוריתם מזהה רעידות בקולו של הדובר, שנובעות מהמתח שהוא שרוי בו מאחר שהוא יודע שהוא משקר וחושש שתגלו את האמת, מסבירים המפתחים – ומדווחים על יותר מ-100 אלף הורדות. יישומים אחרים המתיימרים לזהות שקרנים פועלים גם על קריאת שפת הגוף שלהם.

לאהוב את עצמכם

שם: Loving Yourself and Others

מחיר: 99 סנט

להשיג: חנות אפל ואנדרואיד מרקט

מה גורם לנו לרכוש אותה? הלקאה עצמית, או שנאה עצמית, היא חולשה אנושית ותיקה. סיטואציות רבות בחיים מובילות אותנו לשאלות נוסח: האם אני הורה טוב מספיק? האם אני חבר טוב? מדוע אני לא אוהב את עצמי מספיק? על גל השאלות האלה רוכבים מפתחי האפליקציה Loving Yourself and Others (לאהוב את עצמך ואחרים). "מכונות צריכות שימון, וגם אנחנו צריכים את השמן הנכון להמשיך לתפקד", נכתב במסך הפתיחה שלה. כנראה זה לא ממש משכנע, כי בינתיים הורידו את האפליקציה הזאת פחות מחמישה אנשים.

ניפוח האגו: אתם רוצים לשמוע מהסביבה שאתה טובים יותר, יפים יותר, חכמים יותר, עשירים יותר? גם לכך יש פתרונות בסמארטפון

לזרוק 1,000 דולר לפח

שם: !I am Rich

מחיר: 999.99 דולר

להשיג: ניתן היה להשיג בחנות אפל – עד שהוצאה מהחנות

מה גורם לנו לרכוש אותה? האפליקציה !I am Rich (אני עשיר!) היא אחת האפליקציות שעשו הכי הרבה באזז באייפון בשנתיים האחרונות, וזכתה גם להרבה מאוד ביקורת. כל מה שהיא עושה זה להיות סמל סטטוס – להראות לחבר'ה שהורדתם אותה, תמורת המחיר המופקע של 999.99 דולר. כל אדם שיוריד אותה, כך הוא יודע וגם חבריו, שילם 1,000 דולר על עצם ההורדה בלבד.

אפל, אגב, גוזרת 30% מזה – 300 דולר בכל פעם שמישהו רוצה להראות שהוא שורף 1,000 דולר ללא כל תמורה. בשל הביקורת שספגה האפליקציה, בשלב מסוים אפל החליטה להסיר אותה מהחנות שלה. האם נראה במקומה בקרוב אפליקציה בשם "אני אידיוט" תמורת 10,000 דולר?

אפל תגיד לכם איך אתם במיטה

שם: Passion

מחיר: 99 סנט

להשיג: חנות אפל

מה גורם לנו לרכוש אותה? Passion (תשוקה) תנסה לנפח לכם את האגו באחד המקומות הרגישים ביותר – הביצועים המיניים: "בוא תראה כמה אתה טוב בסקס", מכריזים מפתחיה. בשביל זה, שימו לב, אתם צריכים להכניס את האייפון שלכם אתכם למיטה. לאחר שתסיימו את האקט המיני, תקבלו מהאייפון ציון בהתאם לכמות תזוזות המכשיר והקולות שנקלטו במיקרופון שלו. הציון, אגב, כולל נקודה עשרונית. האפליקציה תיתן לכם גם פידבק מילולי, כמו "די מרושל" או "טוב יותר מרוב האנשים". אגב, כדי שהיישום יעבוד, חייבים להיות מחוברים לאינטרנט בזמן האקט המיני. נראה כי לבעיית הפרטיות מפתחיה פחות מתייחסים.

ψ

המאמר פורסם ב"הארץ דה-מרקר"

מה אתם אומרים על זה?

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

בלוג בוורדפרס.קום. ערכת עיצוב: Baskerville 2 של Anders Noren.

למעלה ↑

%d בלוגרים אהבו את זה: